Jövőkép Stúdió - a hely, ahol fejlődni jó!
info@jovokepstudio.hu

Mi is az a coaching?

A life- és business coach napjainkban egyre népszerűbb a segítő szakmák körében. A coach szónak nehéz megtalálni a pontos magyar megfelelőjét, hiszen maga az angol kifejezés edzőt jelent, ami alapvetően a sportban használatos fogalom. Magyarul a legtalálóbb kifejezés a life coachra az életvezetési (életviteli) tanácsadó lehetne, a business coachra pedig üzleti tanácsadó, eltekintve attól a nagyon fontos ténytől, hogy a coaching folyamatban nem konkrét tanácsadásról van szó. A life coachot nevezhetjük még élet edzőnek, lélek edzőnek, lélekfejlesztőnek és még sorolhatnánk.

Amennyiben egy konkrét problémánk vagy elakadásunk van jelenlegi élethelyzetünkben, vagy fontos döntést szeretnénk meghozni és ehhez támogatásra van szükségünk, úgy vegyük igénybe coach segítségét. A coaching a jelenre és a jövőre irányuló folyamat, melynek célja az ügyfél személyes fejlődésének ösztönzése, támogatása. A coaching lehetővé teszi, hogy az ügyfél az adott helyzetben ne a miért?, hanem a hogyan?, miként? kérdésekre kapja meg a választ. A sikeres coaching folyamat lényege, hogy az ügyfél képessé váljon arra, hogy önmagán segíthessen. A változás, fejlődés eredménye a kitűzött cél megvalósítása, a tartós változás létrehozása. A coach nem mondja meg a probléma megoldását, hanem célirányos kérdésekkel, előítéletek nélküli meghallgatással és nagyfokú odafigyeléssel vezeti rá az ügyfelét a megoldásra. Nem mondja meg, hogy az ügyfélnek mit kell tennie, hanem módszereivel elősegíti, hogy maga találjon rá a neki legmegfelelőbb útra és módszerre.

Ez az értelmezés érvényes a life coaching és business coachingra egyaránt. A két terület közötti különbség abban van, hogy az ügyfél életének mely részét érinti a fejlődés, tartós változás elérése: csak a munkáját, hivatását vagy az élet más szegmensét is. Elmondhatjuk, hogy ezek általában összefüggnek, hiszen a cél elérése, a hatékony fejlődés kulcsa a munka és az élet más területei közötti egyensúly megléte.

 

Bővebben itt olvashatsz a coachingról:

 

Vigyázz, kész, rajt! Edzés a teljes élet megéléséhez life coachinggal

http://kecskemet.imami.hu/nem-vagy-egyedul/dr-tothne-bodor-anita-vigyazz-kesz-rajt-edzes-teljes-elet-megelesehez-life

Gyerek coaching képzés Kecskeméten - Játék a jövőben, avagy miért hatásos a gyerek Coaching?

http://kecskemet.imami.hu/helyi-hirek/gyerek-coaching-kepzes-kecskemeten-jatek-jovoben-avagy-miert-hatasos-gyerek-coaching

 

Egyéni coaching információ, bejelentkezés:

 

Bodor Anita life coach, business coach

Telefon: +3620/428-8692

E-mail: info@jovokepstudio.hu