Jövőkép Stúdió - Bodor Anita
info@jovokepstudio.hu
Pozitív jövőképteremtő érzelmeink
2019-03-18

Szerinted mi lehet a 21. század legfontosabb képessége? Mi az, ami nélkül nehéz boldogulni? Sokszor teszem fel ezt a kérdést ügyfeleimnek, a képzéseinken, tréningjeinken résztvevőknek.

Szerencsére egyre többen vannak, de sajnos még mindig nem elegen, akik tudják a kérdésre a választ és felismerték, illetve fontosnak tartják az érzelmi intelligencia (EQ) kulcsszerepét a fejlődésben, eredményességben. Ahhoz, hogy magánéleti kapcsolatainkban és hivatásunkban sikeresek, elégedettek legyünk, kiemelt szerepe van az érzelmi intelligenciának is, nem elég csupán az értelmi képességünkre hagyatkozni.

Ha fejlett érzelmi intelligenciával rendelkezünk, könnyebben tudunk kommunikálni, kapcsolatokat teremteni és fenntartani, a stresszt és a konfliktusokat kezelni, mélyebb az önismeretünk és hatékonyabban tudjuk működtetni életünket.

Pontosan mit jelent maga a fogalom? Goleman szerint az érzelmi intelligencia „az a képesség, hogy felismerjük az érzelmek jelentését és kapcsolatait, valamint gondolkodjunk és problémákat oldjunk meg mindezek alapján”. Az érzelmi intelligencia tehát az érzelmekkel való bánás képessége. Az a képesség, amivel saját érzelmeinket és mások érzelmeit felismerjük, megértjük, kezeljük. Az értelem és érzelem közötti átjárás. Az EQ szintje megmutatja, hogy mennyire vagyunk tudatában érzelmeinknek, hogyan tudjuk ezeket kontrollálni, mennyire ismerjük fel mások érzelmeit (empátia) és ezeket hogyan tudjuk pozitívan befolyásolni?

A nemek között nem lehet különbséget tenni az érzelmi intelligencia terén, az viszont elmondható, hogy mindkét nemnek vannak erősségei és gyengeségei ezen a területen. A nők például hevesebben élik meg a pozitív és negatív érzéseiket a férfiaknál.

És a jó hír az, hogy az EQ fejleszthető, érdemes már a gyermekkortól folyamatosan foglalkozni ezzel a boldogabb és kiegyensúlyozottabb élet reményében. Mindez a szülőknek és pedagógusoknak egyaránt feladata lenne.

Ha szeretnél bővebben ismerkedni az érzelmi intelligencia témakörével, illetve szeretnél fejlődni ezen a téren is, az alábbi képzéseinken, tréningjeinken, programjainkon megteheted:

Egyéni coaching, tanácsadás: https://jovokepstudio.hu/egyeni-coaching

Life coach képzés, ahol segítővé válhatsz, fejlesztjük érzelmi intelligenciádat, ráadásul önismereted is erőteljesen mélyül: https://jovokepstudio.hu/coach/life-coach-kepzes

Párkapcsolati vagy gyerek coach tréningjeinken is tanulhatsz, fejlődhetsz EQ téren: https://jovokepstudio.hu/coach-treningek/parkapcsolati-coaching

https://jovokepstudio.hu/coach-treningek/gyerek-coaching

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez...