Jövőkép Stúdió - Bodor Anita
info@jovokepstudio.hu
Neveljünk tudatosan
2019-01-28

Kontroll helyett coaching

Rengeteg stresszel kell megküzdenünk nap mint nap, amely a mai modern kori életünkre jellemző, és mintha a szülők arra lennének kényszerítve, hogy a gyereknevelési szerepkörüket a szabadidejükben töltsék be, miután eleget tettek a munka, a háztartási és egyéb feladatok követelményeinek.

Gyermekeink nevelésekor néha figyelmen kívül hagyunk két igen fontos dolgot: 1. hogyan kezeljék a saját érzéseiket és ebből következően a viselkedésüket; 2. hogyan értsék meg mások érzéseit. Ez a két készség képezi annak az alapját, amit a pszichológusok EQ-nak, azaz érzelmi intelligenciahányadosnak neveztek el. Miért számít az érzelmi intelligencia? Ha eluralkodik rajtunk a szorongás, képtelenek vagyunk nagy horderejű dolgokra. A gyermekek iskolai eredménye nemcsak az IQ-tól, hanem az EQ-tól is függ, mert a tanulás a szorongáskezelésen és az önmotiváción múlik.

Hogyan alakulnak ki a gyermekekben az érzelmi intelligenciához szükséges jellemvonások? Úgy, hogy megtanulják őket. Nem a televízióból, hanem tőlünk szülőktől! És amint kikerül az intenzív érzelmek szorításából, azonnal átválthat a kiváltó probléma megoldására. Adjuk meg tehát nekik családon belül az ehhez szükséges hatékony támogatást és szerető útmutatást. 

Ne feledjük: a békés szülők boldog gyermekeket nevelnek. 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez...