Jövőkép Stúdió - Bodor Anita
info@jovokepstudio.hu
Miből lesz a cserebogár? Coachinggal a boldogabb gyerekkorért
2019-04-15

Egyre több gyerek és fiatal kerül hozzám, a legkülönfélébb témákkal: magatartási problémák, beilleszkedési zavarok, a szülők válása, tanulási nehézségek, kamaszkor, iskolaváltás, kommunikációs blokkok és sorolhatnám még az okokat. A lényeg, hogy olyan helyzet alakul ki a gyerek életében, amivel a szülő és a pedagógus nem tud mit kezdeni, ám valamelyikük felismeri, hogy foglalkozni kell vele. A tapasztalatom az, hogy nehéz a mai gyerekek és fiatalok helyzete. Az egyéni adottságok, az otthoni háttér, a szülők kapcsolata, az iskolában ért hatások nagyban befolyásolják mindennapjaikat. Mivel sikerorientált világban élünk, rájuk is nagy terhet ró a sok elvárás, ami alapvető problémaként jelenik meg.

Mindezt felerősíti, hogy a családokban és az oktatási rendszerben egyáltalán nem jelenik meg a gyerekek önismeretének és érzelmi intelligenciájának fejlesztési igénye (tisztelet a kivételnek). Jó, tudjuk, hogy sokan felnőtt korban sem fektetnek erre hangsúlyt, hiszen még a felismerésig sem jutnak el, hogy önmaguk ismerete nélkül aligha lehet teljes életet élni.

Általában a szülők keresnek meg és először velük beszélgetek el a gyermekről, a megoldandó helyzetről. Majd következik a lényeg, a valódi coaching szituáció, ahol az érintett áll a középpontban. Szeretem ezeket a beszélgetéseket. Nagyon izgalmas a kis emberpalántákkal együtt dolgozni.

Ahhoz, hogy megoldást találjunk, változást érjünk el, játékos helyzetekben beszélgetünk, megcélozva az elképzelt jövő képét, ami a változást hozza. Megkeressük és tudatosítjuk a gyerekben az erőforrásait az adott helyzettel kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy felismerje saját értékeit és megszilárdítsuk benne az önmagában való hitet, hiszen csak úgy lehet sikeres az előrelépés. Sőt, skálán le is mérjük az eddigi és a megcélzott eredményeket, ami pontos képet ad önmagáról a helyzettel kapcsolatban és erőt generál a folytatáshoz.

Ezeken kívül az egyénre szabott coaching eszközök és technikák alkalmazása segítik elő az eredményességet és a pozitív változás létrejöttét.

 

Ha szeretnéd gyermekedet egyéni coachingra, tanácsadásra elhozni: https://www.jovokepstudio.hu/egyeni-coaching

Ha kíváncsi vagy gyerek coaching tréningünkre: https://www.jovokepstudio.hu/coach-treningek/gyerek-coaching

Itt a párkapcsolati coaching tréningről olvashatsz: https://www.jovokepstudio.hu/coach-treningek/parkapcsolati-coaching

Ha érdekel a Life coach képzésünk, ahol segítővé válhatsz, ráadásul önismereted is erőteljesen fejlődik: https://www.jovokepstudio.hu/coach/life-coach-kepzes

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez...